Hoppa till innehållet
Dsc 2352

Hur fungerar en integration med Pyramid och vad är egentligen ett API?

Med Pyramid Affärssystem kan du utveckla en fullskalig e-handel, växa din affär och få förutsättningar för att hantera ordrar. Men först måste det integreras.

Vad är Pyramid Affärssystem?

Pyramid Affärssystem är ett affärssystem som är utvecklat för att passa olika branschers behov och önskemål. Vi kommer ofta i kontakt med pyramid hos de kunder som finns inom den tillverkande industrin. Pyramid Affärssystem består av flera centrala delar som du behöver för att ta hand om informationen i din verksamhet:

  • Redovisning
  • Logisitk
  • CRM
  • E-handel

Hur fungerar en integration?

I en integration med ett affärssystem ställer vi oss alltid följande frågor för att komma igång:

  • Vilken data finns?
  • Vad ska vi hämta?
  • Var ska den presenteras?
  • Hur ofta ska den uppdateras? 

En integration med ett affärssystem sker när du vill komma igång med din digitala handel eller få kontroll på lagersaldon och flöden. I ett affärssystem finns olika typer av data, den som är kopplad till produkten så som, artiklar, varugrupper och varumärken. Men också den som är mer kopplad till försäljningen, så som lagersaldo, priser, kampanjer och rabatter. När vi gör integrationer mot affärssystem så kan det finnas olika krav på vilken typ av data vi pratar om, exempelvis att produktinformationen inte behöver uppdateras lika snabbt eller med samma intervaller som den informationen som direkt påverkar din affär eller handel och som kan förändras ofta. Här sätter vi regler och strukturer som passar era behov bäst.

När vi väl har integrerat och all informationen finns på plats finns också möjligheten att göra fler saker med informationen. Du kan bygga kundportaler där dina kunder kan se unika priser, få orderstatus, historik och komma åt sina fakturor. Allt för att skapa en plattform som underlättar för dina kunder men som också stöttar er arbetsflöden för er interna organisation.

Att tänka på 

Viktigt att tänka på är att ditt affärssystem inte alltid innehåller alla data som din web behöver, oftast behöver artiklarna kompletteras med information på webben. Exempel på det kan vara att ditt affärssystem inte hanterar bilder eller har en platt kategoristruktur på dina produkter och inte underkategorier eller kopplingar sinsemellan. Vi löser det åt er med smidiga verktyg.

Vad är ett API?

Ett API (Application programming interface) hjälper oss att tolka information och kommunicera den vidare. För att kunna göra en integration behöver flera program prata med varandra och där kommer vi ofta i kontakt med ett eller flera API:er. Vi behöver prata med olika program för att de har olika information som behövs för att få en helhet. En pusselbit i ett pussel, eller en byggkloss som går att bygga med flera delar. Precis som när du lagar mat använder du olika ingredienser av ett receptet för att få fram slutprodukten. Likadant är ett API en del av helheten för att kunna få ut all information. Som användare märker du inte att det sker eller vart, men du ser information som hämtas från ett API varje dag.

Ett välanvänt API är mobilt bankID som används på oändligt många webbsidor, e-handlar och appar dagligen för att identifiera sig eller bekräfta ett köp. Det är inget som varje företag utvecklar själva utan man hämtar informationen från ett reda byggt API som tjänsten mobilt bankID tillhandahåller.

Vad är skillnaden på ett API eller en filflytt/FTP?

Vi ställer frågor till ett API och får svar tillbaka i realtid som visas på en webbsida, i en app eller en e-handel. Arbetar vi istället med filflytt / FTP (File transport protocol) tar det lite längre tid för oss att få informationen tillbaka, men sker fortfarande så pass ofta att det inte är märkbart för dig som besökare. En filflytt innebär att affärssystemet lämnar en fil på en plats där vi sen hämtar den, tolkar den och läser in i vårt system.

  • Fördelen med ett API är att uppgifterna alltid är helt aktuella, men om ditt affärssystem stannar så stannar även webshopen.
  • Fördelen med filflytt/FTP är att webshopen fortsätter fungera även om ditt affärssystem stannar, även om uppgifterna inte alltid är helt aktuella (hur lång fördröjning som är acceptabel är ställbar).

Förenklat kan man jämföra ett API och en filflytt med epost (API) och vanlig post (FTP). När du skickar epost så går det direkt från en inkorg till en annan på ett knapptryck, skriver du istället ett brev så behöver du posta, någon annan hämtar det och levererar det och sen kommer det fram till mottagaren. 

Kontakta oss

Vi har lång erfarenhet och kunskap av att integrera mot affärssystem som Pyramid Business Studio Affärssystem. Här kan du se några av våra kundcase där vi har gjort integrationer mot Pyramid Affärssystem.

E-handel för Essem Design

E-handel för Mitt Lager

Webb & PIM för Stolab

Bloggtips: Vad är ett PIM?