Hooks Herrgård – där varje gäst känner sig sedd, hörd och omhändertagen

När du svänger av vägen och den ståtliga herrgårdsfasaden träder fram mellan knotiga ekar och vidsträckta ängar, förstår du direkt att den här platsen bär på en speciell historia. Här på Hooks Herrgård har besökare låtit sig lockas sedan friherren Stedts dagar på 1700-talet. Idag är det de modiga satsningarna, det starka familjebandet och den ständiga viljan att ge det lilla extra som får platsen att leva och andas både tradition och modern komfort.
En anrik plats med moderna ambitioner
I den rosa salongen, med utsikt över Hokasjön och golfbanan åt ena hållet och den pampiga blå och gula salongen åt andra hållet slår vi oss ner för att prata med Hans Edberg, VD för Hooks Herrgård. Vi börjar från början – i historian och arvet – och själva anledningen till att vi sitter där vi sitter idag.

Hans Edberg, VD för Hooks Herrgård. Fotad i en av herrgårdens pampiga salonger. Foto: Hannah Levander
Bakom den ståtliga fasaden döljer sig berättelsen om ett gods som levt många liv. Redan i slutet av 1700-talet bodde och verkade landherren Stedt på just denna plats, men det var först när Munksjö tog över 1912 som anläggningen började ta form som en samlingspunkt för gäster och disponenter. År 1923 öppnade herrgården sina dörrar som hotell och pensionat under ledning av familjen Åkerhielm, då med blott 18 bäddar i huvudbyggnaden. Efterföljande decennier – under Rudolf Izos styre fram till 1963 – var Hooks ett sommarparadis för Stockholms förmögna, där golf, god mat och umgänge stod i centrum.
“När min farmor och farfar på 1960-talet tog över, såg de potentialen i att utveckla anläggningen till en året runt-destination. Farfar lät bygga Sveriges första fristående konferenshus och var fast besluten att utveckla golfen från de dåvarande 4 hålen som anlades 1934 till ett fullfjädrat golfparadis. Sedan dess har golfen vuxit till 36 hål med 1 400 medlemmar och omkring 10 000 gästande golfare per år”, berättar Hans Edberg.

1934 anlades de första hålen och sedan dessa har alltid golfen varit en del av Hooks Herrgårds kärnverksamhet. Idag bjuder golfbanan på 36 hål och banor i toppklass. Foto: Hooks Herrgård.

Idén om ett spa väcktes redan i början av 2000-talet men 2014 blev idén till verklighet och Hooks Herrgård öppnade sitt 1300 kvadratmeter stora spa. Foto: Hannah Levander.

Vackra lokaler, fantastisk mat, praktiska ytor, service i världsklass och aktiviteter som bygger gemenskap. På konferenser hos Hooks Herrgård förenar du nytta med nöje. Foto: Hannah Levander
Idag, under Familjen Edbergs ledning är Hooks Herrgård mer än någonsin ett resmål som står stadigt på sina tre ben: golf, konferens och spa. Med 105 rum, 250 bäddar i 19 byggnader och ambitionen att välkomna 50 000 gäster per år strävar familjen hela tiden för att utveckla anläggningen – utan att förlora kontakten med de anor som format platsen.

Bland sina 250 bäddar hittar du även herrgårdens sviter, perfekta att boka för speciella tillfällen. Rum i två våningar, utsikt mot sjön och smakfullt inredda. Foto: Hannah Levander

Den nyrenoverade golfrestaurangen lockar såväl större som mindre sällskap. Foto: Hannah Levander

I spat kan du boka behandlingar som höjer din vistelse ytterligare ett snäpp. Foto: Hooks Herrgård
”Vi har alltid jobbat med långa visioner och vågat chansa”
Under samtalets gång väcks en fråga hos mig; vad är nyckeln till att lyckas driva ett framgångsrikt familjeföretag? Svaret på den frågan menar Hans Edberg beror på flertalet faktorer men något som han väljer att lyfta fram är vikten av att ha rätt person på rätt plats och att låta externa experter vara med och förvalta och utveckla företaget.
”I vår familj har vi alltid jobbat med långa visioner och vågat chansa. Det är något som vi alla har gemensamt och har varit en viktig framgångsfaktor för Hooks Herrgårds utveckling. Vi hoppas och tror att det vi har byggt upp fortsätter vara ett arv som både femte och sjätte generationen Edberg vill fortsätta att förvalta” berättar Hans.

Bild från Stora salongen inne i herrgården. Per Öberg är arkitekt och ligger bakom formgivningen av salongerna. Foto: Hooks Herrgård
“För oss kommer personalen först, så är det bara”
Den familjära känslan från familjen Edberg är något som sträcker sig bortom blodsband – här sitter det i väggarna – och hos medarbetarna. Det är svårt att förklara men det är något visst över bemötandet hos personalen, främst i mötet med gästerna – så klart – men också kollegor emellan. Jag passar på att fråga Hans vad framgångsreceptet till exceptionell service är och han svarar så här;
“För oss kommer personalen först. Så är det bara. I en servicebransch som våran handlar det till syven och sist om att bry sig om människor. När vi har personal som älskar människor och service så märker gästerna det. Därför fokuserar vi i vår i rekrytering på att hitta personer med rätt attityd snarare än ett komplett CV”, säger Hans.
Ledarskapsutveckling, personalboenden och gemenskapsaktiviteter är ytterligare några initiativ som ingår i framgångsreceptet på Hooks Herrgård.
“Gästen ska känna sig sedd, hörd och omhändertagen – likväl som personalen”, avslutar Hans.

Bild från behandlingsloungen. Foto: Hannah Levander

Bild från en av utomhuspoolerna. Foto: Hannah Levander

Med utsikt över Hokasjön finns alltid en vacker vy att fästa blicken på när du badar. Foto: Hooks Herrgård.
Ett slags skönare liv, för både konferens- och privatgästen
Hooks Herrgårds slogan, ”Ett slags skönare liv”, summerar målet: att förena nytta med nöje. Konferensgästen ska inte bara ha effektiva arbetsdagar utan också avnjuta maten, miljön och servicen; par och privatgäster ska finna ro, spa-avkoppling och golf på högsta nivå. Med fokus på en något mer mogen och lugn målgrupp lockar Hooks Herrgård företag och privatgäster alla dagar i veckan, året om.
“Våra gäster ska känna att de har fått valuta för pengarna”, säger Hans Edberg.

I restaurangen avnjuts fantastisk mat och service på högsta nivå. Foto: Hooks Herrgård
Framtidsvisionen – ständigt på väg framåt
Om fem år ser Hans framför sig trettio nya, mer lyxiga hotellrum, ett spa som vuxit med varma källor och en restaurangdel med ännu mer plats för gemenskap. Flyglarna är varsamt renoverade och golfbanorna håller världsklass. Hans beskriver det som en “3.0–version” av det vi känner idag som Hooks Herrgård.
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att familjen återigen vågar satsa stort: precis som när Hans farmor och farfar en gång investerade i konferenshus och golf, och familjen senare tog steget in i spa-världen, kommer nästa kapitel att sätta sin prägel på de kommande hundra åren.
När vi lämnar Hooks Herrgård har vi inte bara fått en smak av historiens vingslag, utan också av framtidens ambitioner. Här, mitt i Smålandsskogarna, fortsätter en familj att förvalta sitt arv samtidigt som de formar en modern destination där varje gäst ska känna sig sedd, hörd och omhändertagen. Det är en plats där du aldrig blir riktigt färdig – därför säger vi inte hejdå, utan på återseende.

På Hooks Herrgård brinner ständigt framgångslågan. Det är en plats som är i ständig förändring och vi vet med all säkerhet – vi kommer tillbaka. Foto: Hooks Herrgård.

Toxic är Hooks Herrgårds webbleverantör
Med fokus på att öka försäljning digitalt ville Hooks Herrgård skapa en uppdaterad och tilltalande digital plattform för att inspirera och informera sina kunder. Och målet? Att kunderna snabbt ska hitta vad dom söker - och framförallt genomföra sin bokning. Ta en titt på webben vi byggt till Hooks Herrgård.