Hoppa till innehållet
8377329125782850768 Img 2886

Var kan jag hitta gratis bilder som fritt får användas?

Här har vi samlat sidor där du kan hämta gratis bilder som fritt får lov att användas i kommersiellt syfte, exempelvis på din företagshemsida eller blogg.

Även om det blir allra bäst om du anlitar en fotograf eller tar egna bilder så är det inte alltid ett alternativ av olika skäl. Vänder du dig till Internet möts du av en djungel av olika licenstyper, som många gånger kan vara otydliga att förstå gällande hur bilden får användas. Därför vill vi här göra ett försök att leda dig rätt.

Vill du slippa bekymmer är det bilder under licensen CC0 (Creative Commons Zero) du ska leta efter. CC0 innebär att du fritt får lov att använda bilden som du vill, utan att behöva ange upphovsman eller på annat sätt uppge varifrån du hämtat bilden. Det finns andra licenser under Creative Commons, exempelvis ”Attribution-ShareAlike 3.0” som bland annat innebär att du måste ange upphovsman. 

Många tror att bilder som är "royalty free" kan kopieras och användas fritt, men även dessa är publicerade under flertalet licenser där upphovsmannen fortfarande oftast har upphovsrätt (alltså inte avsagt sig den som CC0). Därför måste du vara noga med att kontrollera vad som gäller när du hämtar hem en bild, även om det står att den fritt kan användas.

Här kan du leta efter bilder

Du kan hitta bilder som är fria att använda på Google bildsök genom att klicka på: ”Sökverktyg” > ”Användarrättigheter” > ”Som får användas”.

Google sökning på 'lemur' som visar användningen av google bilder med visar bilder med filter 'Som får användas'

Kom ihåg att inte hämta bilden direkt från Google utan att först besöka hemsidan där bilden ligger för att ta reda på vilken licens den är publicerad under.

Eftersom Google inte är specifik gällande licenser har vi nedan satt ihop en lista med hemsidor där du hittar bilder som faller in under CC0.

1. Pixabay

De flesta gratisbilder under CC0 som du hittar med Google bildsök kommer från Pixabay. Varför inte bara besöka Pixabay direkt? Här finns över en halv miljon bilder!

Pixarbay's startsida där man kan hitta över en halv miljon gratisbilder

2. Unsplash

Här kan du hitta högkvalitativa bilder att använda gratis. Tyvärr går det inte att välja bildstorlek.

Unsplash startsida där man kan hitta högkvalitativa gratisbilder men inte välja bildstorlek

3. Pexels

Här kan du ladda hem bilder i olika storlekar precis som på Pixabay, men urvalet är betydligt mindre.

Pexels webbsida där kostnadsfria bilder samt royaltifria bilder och videon delas av skapare

4. Grizzlybear.se

På grizzlybear.se hittar du ett stort urval av svenska naturbilder och landskap.

Grizzlybear's startsida där man kan få tag på gratisbilder

 

Det finns många andra hemsidor där fotografer lägger upp sina egna bilder under CC0, men då rör det sig enbart om kanske ett hundratal. Störst chans att hitta något bra har du på Pixabay.

Känner du dig äventyrlig kan du göra en Google-sökning på "cc0 pictures" och utforska på egen hand. Lycka till!

Bloggtips:

Därför ska du använda egna bilder på din nya hemsida

Vill du ha hjälp med ditt grafiska uttryck eller ta nya bilder? Kontakta Ida

Här berättar vi mer om hur vi arbetar med foto

Här berättar vi mer om grafisk identitet