Hoppa till innehållet
Rawpixel 600782 Unsplash

Tips inför certifiering i Google Adwords & Analytics

Få ett vinnande upplägg för att ta dina Google-certifieringar.

Översikt på Google-certifieringar

Efter att ha tagit samtliga certifieringar som Google har att erbjuda på sin partnersida så vill jag ge några råd till den som tänkt gå en kurs eller studera på egen hand för att göra samma sak, eller åtminstone göra de prov som krävs för att bli Adwords- eller Analytics-certifierad (det som förr kallades GAIQ).

  • Börja med grunderna i Adwords och ta sedan det avancerade provet för annonsering i söknätverket. Detta kommer du ha mest nytta av. Därefter är det lämpligt att fortsätta med certifieringen för Google Analytics.
  • Studiematerialet som Google själva erbjuder på sin partnersida är bra och tillräckligt, men läs det helst på engelska för att undvika felöversättningar och andra misstag som krupit in i den svenska översättningen. Undvik deras PDF om display-nätverket som idag är utdaterad.
  • Vissa av provfrågorna på svenska är otydliga och svåra att förstå. Därför är det lämpligt att också göra proven på engelska.
  • Var noga med att läsa allt innehåll som länkas i studiematerialet.
  • Du kan ta god tid på dig med varje fråga under provet eftersom provtiden som ges är mycket generös. Kom ihåg att läsa frågan noga eftersom du annars kan missa en viktig detalj.
  • Google har i skrivande stund inte satt en fungerande spärr på hur många dagar man måste vänta för att få lov att göra om proven igen. Det räcker med att byta till brittisk engelska eller amerikansk engelska för att få göra proven igen samma dag.

Om du redan arbetat ett tag med området som certifieringen avser så kommer du sannolikt redan kunna många av frågorna eftersom nivån är grundläggande. Mest lämpligt är att ta en certifiering innan du börjar arbeta med ett nytt område som exempelvis Google Shopping eftersom det kommer ge dig en hyfsat stabil grund att stå på.

Det finns också flera hemsidor som låter dig studera frågorna som kommer på proven (ipassexam.com), men det är inte rekommenderat om du vill få förståelse och kunna sätta frågorna i ett sammanhang.

De flesta arbetsgivare ser certifieringarna som ett plus i kanten, inte minst för att bibehålla eller få sin Google Partner-status, men också för att vara säkra på en viss lägstanivå gällande kunskaperna i Googles produkter.