Hoppa till innehållet
Dsc 1981 2

Öka synligheten på Instagram med SEO

SEO-anpassa din Instagram profil för att öka synligheten, på samma sätt som du anpassar innehåll på din hemsida.

Ja, det går att sökmotoroptimera ditt Instagram konto! Precis som med SEO för en webbplats kan man alltså sökmotoroptimera sitt Instagram konto. I sökrutan på Instagram kan du söka på allt från konton till #hashtags och platser. Sökfunktionen kan också ta fram relevanta inlägg som innehåller det nyckelord du söker på. Vill du hamna i toppen på ett visst sökord för din business? Nedan tipsar vi om vad du kan göra för att öka möjligheterna att synas med ditt innehåll i Instagram söket.

Varför ska jag sökmotoroptimera mitt Instagram konto? 

Genom att arbeta med SEO på Instagram får du ökad räckvidd, synlighet, engagemang och gör det lättare att bli upptäckt bland andra användare på Instagram. Samtidigt som det kan ge en boost för ditt konto.

Hur fungerar det?

Sökresultaten som syns på Instagram beror på flera olika faktorer som personer du följer, vem du är ansluten till och vilka bilder och videos som du interagerar med. Bakom detta baseras också söken på nyckelord, precis som när du söker på Google. Instagram sorterar nämligen ut nyckelordet för att hitta de mest användbara och relevanta resultaten utifrån vad du letar efter.

Säg att du söker på ordet Design och vill synas för det nyckelordet, då är det bra att ha med det nyckelordet i både användarnamn och profilnamn. Båda är nämligen sökbara.

NOTE: det kommer inte alltid att vara möjligt då användarnamnen kan behöva vara bredare och att det är begränsat med användarnamn.

 

En sökning på ordet design på Instagram

Ovan visas våra senaste sök från vårt konto på nyckelordet design, här visas vår kund Essem Design i söket som både har design i användarnamn och profilnamn.

Hur optimerar jag min Instagram profil?

Med hjälp av att arbeta med #hashtags, texter och nyckelord kan man öka synligheten och sökbarheten till sin profil/konto. Här går vi igenom stegen du bör ta för att optimera ditt konto:

 • Användarnamn och profilnamn

En fördel är att ha med relevant nyckelord redan här om det är möjligt för att synas i önskat sökord, då både användarnamn och profilnamn är sökbart.

 • Instagram biografin

Precis som med användarnamn och profilnamn bör biografin optimeras med nyckelord för varumärket och företaget. Här går det att lägga in länkar och #hashtags för att öka chanserna för visningar.

 

Toxic's Instagram profilbild som illustrera en bra använding av hashtag och länk i profilens beskrivning.

 • #Hashtags

  Använd #hashtags som nyckelord för din business. Genom att använda relevanta och riktade #hashtags för inlägg är ett av de bästa sätten att upptäcka nya målgrupper, samt leda till mer följare, engagemang och kunder för företaget.

  NOTE: den #hashtagstrategi som används behöver inte vara för komplex. Det som är viktigt är att testa och se vad som fungerar och vad som inte gör det.

 

En instagram sökning av hashtagen #umbraco

Ovan bild visar exempel på #hashtag

 • Beskrivande bildtexter

  Skriv relevanta och beskrivande bildtexer.
 • Skapa din egen alt text

  Med den nya funktionen att skriva egna alt texter kan du skapa en ”rikare” beskrivning av dina foton. Den skapades främst för att Instagram-användare som har synskador, men används även för SEO. Instagram skapar automatiskt alt text så att du kan höra beskrivningar av foton via skärmläsaren. Ändra/lägga till alt text gör du under Avancerade inställningar när du skapar ett nytt inlägg.
 • Följ upp med Instagram Insight

  Se hur ditt arbete går genom att följa upp med Instagrams Insight, se statistik och se över vilka förändringar som kan behövas göras eller vad som fungerar bra.

Relaterade blogginlägg:

Vad är SEO?

Instagram lanserar liknande TikTok funktion

Sökmotoroptimera dina bilder

 

Toxic Ida Boman 8

Ida Boman

Unit Manager, Growth Marketing (Föräldraledig)

036-860 22 35

Låt oss skapa magi tillsammans!