Hoppa till innehållet
Umbraco Roadmap 1920X1080

Umbracos Roadmap Framåt

Ibland är det inte lätt att hänga med Umbracos kommande uppdateringar och vad de innebär. Vi har därför samlat lite bra information kring vad du bör tänka på i Umbracos roadmap framåt.

Kommande förbättringar till Umbraco Cloud

Umbraco Cloud uppdateras med förbättringar hela tiden och kommer fortsätta uppdateras. I slutet av september 2022 infördes bland annat stöd för tvåfaktorsautentisering för att logga in på Umbraco Cloud. Förutom det släpptes det även en helt ny dashboard för att snabbt få en överblick över alla projekt man är ansluten till. En efterfrågad funktion är att ha möjlighet att tvinga alla användare kopplade till ett projekt och/eller en organisation att sätta på tvåfaktorsautentisering för att kunna öka säkerheten ytterligare till sin Umbraco installation, detta ligger i roadmapen och är på gång inom kort. 

En funktion som varit väldigt omtyckt med Umbraco Cloud är de automatiska uppdateringarna som sker löpande. Det vill säga att uppdateringarna sker i bakgrunden och användarna inte behöver manuellt installera något. Det gör att din installation ständigt är uppdaterad med eventuella buggfixar och säkerhetspatchar. Nu är denna funktionalitet på väg att bli ännu bättre med möjlighet att tidsplanera uppdateringar om så önskas. Utöver det kommer en enklare funktionalitet för att hantera hemliga autentiseringsuppgifter i Cloud, tillexempel API-nycklar.

Varje månad släpper Umbraco Release Notes med vad som har uppdaterats under den senaste månaden. Dessa finns att läsa på denna länk.

Vad händer med CMS?

Umbraco har en massa saker inplanerade framöver. Bland annat ett helt nytt blockbaserat rutnät är det senaste på gång. Den kommer att ersätta det befintliga rutnätet (även kallat Grid) vars teknik börjar bli lite äldre. Det nya rutnätet släpptes nu 1a december i samband med Umbraco 11 och släpps inom kort till Umbraco 10.4. Det nya block-rutnätet kommer att finnas som alternativ till den populära blocklistan.

 

Kollar vi längre fram i Umbracos roadmap hittar vi också att hela nuvarande backofficet kommer att byggas om. Men du kan vara lugn, den största justeringen kommer att vara i bakgrunden. Det backoffice du är van vid kommer att vara kvar. Den nuvarande backofficet är byggd med äldre teknik – AngularJS, vilket gjort att det skapat en teknisk skuld. Den gamla tekniken som använts har varit komplex och svår att bygga vidare på. Nu satsar Umbraco på en helt ny grund som Umbraco och dess community tillsammans har tagit fram. Det kommer att underlätta utvecklingen av utökning i Umbraco rejält. Det nya backofficet kommer att släppas i Umbraco 13 som kommer december 2023. Ett byte av backoffice kommer att innebära att en migration kommer att behövas.

Umbraco Forms får en uppdatering

Ett sammanhängande tema är att väldigt många funktioner får en uppdatering. Umbraco Forms är en av dem. Det är ett paket som utvecklas av Umbraco HQ och ingår utan extra kostnad i Umbraco Cloud. Du som redaktör kommer enkelt och smidigt skapa upp formulär som kan användas på din egen webb. En av de stora nya funktionerna som kommer är möjligheten till att lägga till betalningsfunktionalitet i formulären man skapar upp. Denna nya funktion förväntas släppas under sista månaden av 2022.

Vi kan även se förbättringar kring ”flersidorsformulär” där redaktören ska få möjlighet att sätta olika steg som man ska gå igenom, samt en sammanfattningssida för alla fält man fyllt i. När denna funktion släpps är just nu oklart, men finns med på Umbracos Roadmap och kommer inom kort.

För mer information om vilka buggfixar och funktionalitet som är på gång, se Umbracos Roadmap eller Umbraco Forms release notes här.

Vill du hålla din webb uppdaterad till de senaste versionerna? Vi har Umbraco experter som hjälper dig. 

Behöver du ny webb?

Vi hjälper dig

Låt oss skapa magi tillsammans

Skicka ett meddelande så hör vi av oss