Hoppa till innehållet
Toxic Etapp 2 Jkpg 20

Nyheter i Umbraco 13

Vi har väntat och längtat och snart är dagen kommen – Umbraco 13 släpps. Version 13 blir då den senaste LTS-versionen av Umbraco. Finns det några spännande nyheter undrar du. Givetvis, svarar vi. Dessa kikar vi vidare på i detta blogginlägg.

Vilka nyheter kommer i Umbraco 13?

1. Modernare teknik

Umbraco 13 lanseras med en uppdaterad kodbas och en teknikstack som är modernare än någonsin tidigare. Tack vare att Umbraco håller sig i linje med Microsofts releasecykel, kommer den senaste långsiktiga supportversionen (LTS) att dra full nytta av de nyaste framstegen inom .NET och Microsoft-ekosystemet, inklusive .NET 8 och C# 12. Det betyder att denna Umbraco-versionen inte bara är snabbare utan också stärkt med de senaste säkerhetsfunktionerna. Med en märkbar hastighetsökning jämfört med Umbraco 10 står det klart att prestandan har fått en rejäl skjuts framåt.

2. Långsiktig supportversion

Som nämnt i ovan punkt följer Umbraco Microsofts releasecykel, vilket betyder att denna version är en LTS-version. Det i sin tur innebär att Umbraco 13 får kontinuerliga uppdateringar och support fram till den 14 december 2026. Under dessa tre år kan användare räkna med säkerhetsuppdateringar, regelbundna underhållsförbättringar och nya funktioner som adderas.

3. Block i RTE

En ny grej som kommer i Umbraco 13 är förbättringar i Rich Text Editorn (Den avancerade texteditor). I de äldre versioner har det varit möjligt att lägga till Makron för att få lite mer avancerade funktionalitet där. Den är väldigt gammal och haft några år på nacken. Något som det nu alltså är dags att uppdatera. I Umbraco 13 kommer en funktionen för att kunna lägga in block där istället. Det gör att du kan använda samma block i Block Listan som i Block Grid. På tal om blocken så ligger funktionalitet kring återkommande block och synkat innehåll i Umbracos roadmapen framåt. Om du till exempel vill ha ett nyhetsbrevsblock på flera sidor kommer du framåt kunna ändra detta på endast ett ställe i stället för att lägga till det manuellt på alla sidor. Funktionen är under utvecklingen och finns därmed inte med i Umbraco 13 men förväntas släppas inom kort!

4. Webhooks inbyggt i Backoffice

Med webhooks inbyggda direkt i Backoffice blir det enklare än någonsin att koppla ihop Umbraco med externa tjänster. Detta öppnar upp för automatiserade arbetsflöden, såsom att skicka e-postmeddelanden, uppdatera CRM-system eller posta uppdateringar till Slack, varje gång en specifik händelse inträffar i ditt CMS.

De event som finns inbyggda att prenumerera på i dagsläget är:

  • Publicering av nod

  • Avpublicering av nod

  • Borttagning av nod

  • Media – när du lägger till en fil i mediabiblioteket

  • Media – när du tar bort en fil i mediabiblioteket

Men det finns även möjlighet att bygga till lyssning av egna event om man önskar det.

5. Ny Minimal Hosting Model

Den 'Nya Minimal Hosting Model' som introduceras med Umbraco 13 är ett stort steg mot en mer strömlinjeformad och effektiv utvecklingsupplevelse. Detta nya tillvägagångssätt minskar den initiala konfigurationen som krävs för att sätta upp ett Umbraco-projekt, vilket möjliggör snabbare projektskapande och lätthet när man startar nya webbplatser. För utvecklare innebär det färre filer att hantera och en renare projektstruktur som är lättare att underhålla och uppgradera.

6. Uppdatering från Umbraco 10 till 13 får även uppdateringarna i 11 och 12

För dig som håller dig till LTS (de långsiktiga versionerna) betyder det att det inom sinom tid är dags att uppdatera din sajt – men med det sagt är det ingen brådska att uppgradera från Umbraco 10 då den har support ända fram till 16 Juni 2025. Om du däremot har Umbraco 11 eller 12 är det dags att sätta en plan för när uppgraderingen till Umbraco 13 ska ske. Uppgradering till 13 är av den enklare karaktären. Det finns några breaking changes men med största sannolikhet inget som påverkar dig. All kod går att använda på samma sätt, fast med några undantag.

För dig som har Umbraco 10 får du i den trettonde versionen givetvis med allt det roliga som släppts i Umbraco 11 och 12. Se nedan:

  • Content Delivery APIer. Headless finns nu inbyggt i CMS:et och går smidigt att sätta igång via några enkla inställningar. Klick klick och så är du i gång.

  • Uppdatering av TinyMCE (Rich Text Editorn). Den avancerade textredigeraren, även kallad Rich Text Editor, har fått sig en liten uppgradering. Ett uppfräschat utseende men med samma funktionalitet som du lärt dig att känna igen.

  • Uppdatering av ImageSharp = mer optimerade bilder än någonsin.

Summering

Det är en hel del spännande nyheter som väntas i den trettonde versionen av Umbraco CMS. Om du är nyfiken på att veta mer om Umbraco, eller vill ha hjälp att hitta en väg framåt är du varmt välkommen att höra av dig. Vi är Umbraco Platinum Partner och vi brinner för att du som kund ska få ut mesta möjliga av verktyget.

Läs mer om Umbraco här.