Hoppa till innehållet
IMG 0113

Därför väljer vi Umbraco framför WordPress

Att välja rätt CMS för din nya webbplats är a och o. Vi har jobbat med Umbraco i över tio år och har under årens gång utvärderat en rad olika utmanare, däribland WordPress. I det här inlägget berättar vi varför vi gång på gång väljer Umbraco i stället för WordPress.

Varför Umbraco är vinnaren hos oss

  • Hög säkerhet som bygger på Microsoft .NET.
  • Lätt att integrera mot andra system, exempelvis Microsoft-baserade affärssystem.
  • Öppet och flexibelt att utveckla i.
  • Enkelt för redaktörer att arbeta i en trädstruktur.

Jämförelse - Umbraco vs WordPress

Både Umbraco och WordPress är licensfria CMS med öppen källkod och stöd från egna aktiva communities. Beroende på behov kan man lyfta fram argument som stödjer den ena eller andra plattformen, men vi vill i detta inlägg berätta varför vi tycker att Umbraco är bättre att ha i botten som CMS jämfört med WordPress - speciellt för företagskunder.

Struktur och hantering

PHP-baserade WordPress har länge varit en populär bloggplattform med en struktur som bygger på sidor och inlägg. WordPress kan också anpassas med plugins och sidmallar som utökar funktionaliteten. För webbplatser som behöver flexibilitet och organisering av sina innehållstyper blir WordPress mer svårhanterlig i slutändan eftersom syftet att vara ett ”renodlat” CMS är sekundärt. Innehållet på sidorna är ostrukturerat vilket gör det svårare att anpassa för andra kanaler. Därför fungerar WordPress bäst till just bloggar som i framtiden inte är planerade att vara något mer.  

Umbraco är inte låst på samma sätt som WordPress. Dokumenttyper är den stora skillnaden som innebär att produkter, personer eller annat innehåll kan få sin egen specifika utformning. Innehållet kan struktureras med olika fält som gör det enklare att återanvända för flera kanaler. För våra kunder innebär det att kundspecifika påbyggnader enkelt kan läggas till i efterhand. Trädstrukturen i Umbraco gör också att innehållet blir lätthanterligt även för stora komplexa webbplatser.

Hastighet

Både Umbraco och Wordpress kan göras snabba med rätt inställningar. Det är däremot större risk att WordPress-installationen blir långsam på grund av att man har installerat för många olika plugins. Detta kan åtgärdas med cache-plugin som gör att själva hemsidan blir snabb, men dashboarden förblir ändå långsam eftersom den måste vara dynamisk.

Säkerhet

WordPress har fått utstå attacker som dels inriktat sig på sårbarheter i själva plattformen, men också i populära plugins och sidmallar. För att hålla installationen säker krävs regelbundna uppdateringar, och att tredjepartsutvecklare inte överger sina plugins. Det går inte att lämna en WordPress-installation åt sitt öde av just denna anledning.

För e-handel har WordPress aldrig varit ett rekommenderat CMS eftersom det dels är mindre säkert men också för att kompatibiliteten mellan olika plugins måste finnas kvar efter varje uppdatering vilket betyder att specialkodade lösningar kommer skrivas över och måste läggas till på nytt efteråt.

Umbraco är baserat på en helt annan säkerhetsteknik eftersom det bygger på .NET och inbyggd autentiseringsteknik från Microsoft. Dessutom hanteras Umbraco-installationer i högre grad av erfarna utvecklare jämfört med WordPress som är populärt bland ”glada amatörer”, vilket är en av anledningarna till att det är ett mer utsatt mål.

Integrering mot övriga system

Idag använder många företag flera system som måste fungera tillsammans. Därför ställs också krav på att valt CMS också ska vara en del i denna kedja. De flesta företag och organisationer använder Microsoft-baserad programvara för CRM och affärssystem vilket gör att API-integrationer blir enklare med Umbraco. Möjligheten att skapa egna innehållstyper i kombination med stöd för integration mot övriga system gör Umbraco bättre lämpat för dynamiskt innehåll jämfört med WordPress som är baserat på PHP och ett begränsat antal innehållstyper.

Utveckling

De flesta kanske tror att WordPress inte kräver lika många utvecklingstimmar som Umbraco, men det är en missuppfattning. Det är lätt att komma igång och installera WordPress, och viss funktionalitet kan lösas med plugins, men det krävs ändå tid för att koda och designa om du inte ska använda ett färdigt tema. Dessutom bör du ha regelbunden tillgång till utvecklare som ser till att nya plugins fortfarande är kompatibla. Slutsatsen är att det inte går att säga att det ena alternativet är billigare än det andra utan att första avgöra vad det ska användas till.

Summering

För företag som vill ha ett stabilt och säkert CMS som går att växa i och utöka med mer funktionalitet är Umbraco ett bättre alternativ jämfört med WordPress. För oss faller därför valet på Umbraco eftersom det är ett renodlat CMS med öppna möjligheter jämfört med WordPress som är utvecklat som en bloggplattform.

Toxic är störst på Umbraco i Norden och har byggt över 500 Umbraco-sajter! Vi är också Platinum Partner vilket är den högsta parnterstatusen hos Umbraco. Det innebär att vi har erfarenheten och kunskapen som krävs för att bygga webbsidor som adderar värde för dig som kund.


Hör gärna av dig till oss så berättar vi mer!

 

Toxic Kalle Ekstrand 2 1

Kalle Ekstrand

Grundare & försäljningsansvarig

0371-22 23 61

Hör gärna av dig hos oss!