Hoppa till innehållet
Alice Utvecklare 4

1:a december släpps Umbraco 11, nu snabbare än någonsin

Snart är det dags för ett nytt år, vilket även innebär en ny Umbraco version. Denna gång, en kortare uppdatering med fokus på bland annat texteditor och prestandaförbättringar. Vi förklarar den nya Umbraco versionen!

Umbraco 11 får prestandaförbättringar!

Umbraco 11 använder nya .NET 7 och C#11 som innehåller flera förbättringar och optimeringar, vilket gör det snabbare än någonsin. Umbraco 11 är inte bara snabb, utan innehåller en hel del förbättringar och ny funktionalitet. Ny Texteditor, Block Rutnät och Umbraco Marketplace. 

Rich Text editorn TinyMCE uppdateras från version 4 till version 6.

I samband med den nya versionen Umbraco 11 uppdateras även den avancerade Rich Text Editor (RTE). RTE används ofta på block där det är mer fokus på textinnehåll och större textstycken, likt denna artikel. Den RTE som används i Umbraco heter TinyMCE och kommer med Umbraco 11 att uppdateras från TinyMCE version 4 till version 6.

Du kan känna dig lugn. Det uppdaterade RTE-verktyget kommer att ha liknande design som tidigare, men med lite fler val och små förbättringar.

en bild på Rich Text Editor i Umbraco 11

Block Grid Editor

En stor nyhet med Umbraco 11 är att den kommer med ett nytt alternativ till att bygga webbar med. Det nya verktyget kallas för Block Grid Editor och är en mix mellan blocklistan och det tidigare rutnätet som funnits i äldre versioner. Du kan vara lugn, tanken är att Block Grid Editor ska finnas med som ett alternativ till blocklistan och ersätta den nuvarande rutnäts-funktionen. Block Grid Editorn kommer med hjälp av data kunna skapa upp sidor som är baserade på kolumntänk. Den kommer också finnas tillgänglig i Umbraco version 10.4 som släpps inom kort.

Umbraco Marketplace

Umbraco har gjort om sin Umbraco App-sida till nya Umbraco Marketplace. Nya Umbraco Marketplace är en samlingssida där de kommer att integrera paket (appar, integrationer och add-ons) för att underlätta utvecklingen och göra Umbraco CMS ännu bättre. 

Till den nya portalen kommer inte bara Umbraco och dess samarbetspartners (Uccommerce, uMarketingSuite, Storm Commerce med mera) kunna publicera paket, utan även andra kreatörer och utvecklare har möjlighet att publicera sina appar, integrationer och add-ons.

Läs mer om Umbraco Marketplace här

Umbraco 11 är INTE en Long-Term Support (LTS) version.

Umbraco 11 kommer bara att stödjas i ett år framåt och beräknas ha en End-of-Life (EOL) i december 2023. Nästa Umbraco som kommer att ha LTS kommer vara Umbraco 13 som släpps efter Umbraco 11:as End of Life.

Det kan vara viktigt att redan nu tänka igenom vilken strategi du vill arbeta med när det kommer till din webb. Vill du inte uppdatera något så ofta kan du vara lugn och stanna på Umbraco 10, då den versionen har stöd fram till sommaren 2025. Umbraco HQ:s strategi med detta är lite likt Microsoft och dess planer kring .NET och är anledningen till att de har samma upplägg kring LTS- och EOL-plan.

En bild över långsiktig support

 

Hur svårt är det att uppdatera till Umbraco 11?

Det är smidigt att uppdatera från Umbraco 10 till Umbraco 11. En migrering krävs av TinyMCE (Rich Text Editor-verktyget) från version 4 till version 6. Denna migrering ska vara väldigt smidig om det inte är mycket specialanpassningar som krävs (t.ex. plugins i TinyMCE som tagits bort).

Vill du läsa mer om Umbraco 11? Klicka här.

Funderar du på att uppdatera till Umbraco 11? Hör av dig till oss.