Hoppa till innehållet
Toxic Bildbank 240418 3

Därför behöver du tillgänglighetsanpassa din webb

Från sänkta trottoarkanter till digital tillgänglighet – häng med i den nya tillgänglighetsvågen (och lagen) som hjälper er anpassa digitala tjänster så att alla kan ta del av informationen. Vi har genom tiderna sett hur små förändringar skapar stora möjligheter. Från att sänka trottoarkanterna för att underlätta för personer med nedsatt mobilitet, till att nu fokusera på tillgänglighet online – så att alla inkluderas.

Curb Cut-effekten refererar till en händelse som inträffade när trottoarkanter sänktes för att underlätta för äldre och personer med nedsatt mobilitet att korsa gatan. Det som var fantastiskt med denna åtgärd var att det inte bara gynnade den avsedda gruppen, utan även många andra. Föräldrar med barnvagnar, resenärer med tunga väskor, cyklister, skateboardåkare och rullskridskoåkare kunde plötsligt ta sig över gatan på ett enklare sätt. Curb Cut-effekten visar på något viktigt: när vi skapar tillgänglighet för en grupp, gynnar det faktiskt alla.

Tillgänglighetslösningar vi alla drar nytta av

Det finns många exempel på tillgänglighetslösningar som idag är en självklar del av våra liv, trots att de från början togs fram för att hjälpa personer med funktionsnedsättningar:

  • Undertexter togs fram för döva och hörselskadade, men används nu av de flesta för att kunna konsumera video och ljud i bullriga miljöer eller när man inte kan ha på ljudet. Kan du ens föreställa dig att titta på TikTok eller Instagram Reels utan undertexter?

  • Ljudböcker utvecklades för att hjälpa blinda och synskadade, men har idag erövrat popularitet bland en bredare publik som söker möjligheten att "läsa" under bilresor, promenader eller under andra vardagssysslor. Över en fjärdedel av Sveriges befolkning har lyssnat på en ljudbok det senaste året, medan 14% gör det varje vecka.

  • Eltandborstar skapdes för att underlätta för personer med nedsatt rörelseförmåga, men numera rekommenderas eltandborstar till alla av tandläkare, och studier visar att en positiv effekt för munhälsan.

Andra exempel är röstkommandon, böjbara sugrör, dörröppnare, skrivmaskiner och potatisskalare - alla uppfinningar som underlättar livet för personer med funktionsnedsättningar men som blivit uppskattade av en bred allmänhet. Tillgänglighet handlar inte bara om att anpassa design och lösningar till ett fåtal personer med specifika behov. Det handlar om att skapa en miljö där alla kan delta fullt ut.

Tillgänglighet gynnar alla på webben

Precis som i den fysiska världen finns det många fördelar med att göra webbplatser och digitala tjänster tillgängliga. En webbplats som följer riktlinjerna för tillgänglighet blir inte bara användbar för personer med funktionsvariationer, utan blir också mer lättnavigerad, lättläst och användarvänlig för alla besökare. Från och med den 28 juni 2025 träder en ny lag i kraft i Sverige som ställer krav på att många produkter och tjänster, inklusive webbplatser och appar, ska uppfylla tillgänglighetskraven. Att anpassa sin digitala närvaro efter dessa riktlinjer är därför inte bara rätt sak att göra ur ett jämlikhets- och inkluderingsperspektiv, utan också ett lagkrav som bör följas.

Är du redo att göra din del för en mer tillgänglig digital värld? Om du funderar över hur du kan förbättra tillgängligheten på din webbplats, tveka inte att kontakta oss för en gratis 30 minuters konsultation om webbtillgänglighet. För oss är det inte bara en ny lag, det är en ny Curb Cut Effekt. Tillsammans kan vi skapa en bättre och mer tillgänglig framtid för alla på internet.

Läs mer om hur vi arbetar med tillgänglighetsanpassning.