Hoppa till innehållet
Johan Runsten Hero 1

8 snabba med Johan, systemutvecklare på Toxic

En erfaren systemutvecklare med vassa ledaregenskaper, som brinner för att coacha människor och utveckla exceptionella systemlösningar. Möt Johan, systemutvecklare, teamlead och konsultchef på Toxic.

Hej Johan! Du jobbar som systemutvecklare på Toxic. Vad innebär det? 

Som systemutvecklare planerar, designar och utvecklar jag systemen som ligger bakom det som besökaren ser på en sajt eller applikation. Inom systemutvecklarrollen finns det stora möjligheter att utvecklas och specialisera sig för det är många delar att ha koll på. Du ska givetvis vara duktig på att skriva kod men du behöver också ha förståelse för hela arkitekturen, uppbyggnaden av systemet. Du ska också ha koll på databaser och integrationer till externa system.

Du är också konsultchef och team lead? Det låter som att du har många strängar på din lyra. Berätta mer om dina roller!

Det stämmer. Mina roller som team lead och konsultchef handlar om att vara stöd och coacha mina medarbetare, antingen i team eller individuellt. I min teamledarroll är det fokus på teamets leverans till kund där jag stöttar teamet och säkerställer teamets prestation som grupp. Som konsultchef och personalansvarig innefattar det regelbundna avstämningar för att se till att mina medarbetare har rätt förutsättningar att utföra sitt jobb. Sen tillkommer givetvis utvecklingssamtal, energisamtal, målsättningar och det löpande som görs under hela året.

Kan du beskriva hur en typisk arbetsdag ser ut för dig?

Ja, det kan jag…eller kan jag det? Haha. För min del handlar det om att skapa en balans mellan mitt löpande arbete som systemutvecklare i projekten i kombination med mina ledarroller. Först och främst vill jag vara tillgänglig för mina medarbetare så att de kan få det stöd de behöver i sin vardag. För att summera brukar en vanlig dag innehålla avstämningar med medarbetare och teamet, systemutveckling i projekt jag är delaktig i och diverse koordinering för att ha koll på planeringen framåt.

Hur kom du in på den här banan?

En gång i tiden valde jag mellan att jobba med musik, som ljudtekniker eller att fortsätta på den inriktning jag utbildat mig inom, nämligen data och utveckling. Som ni förstår gick jag på dataspåret – och det visade sig vara en väldigt lärorik och personligt utvecklande karriär som jag fortfarande, så här 16 år senare, känner att jag kan växa inom. Jag kom in på Toxic relativt sent i arbetslivet, eller ja, i mitten men det är först nu jag känner att jag jobbar på det sätt jag vill. Att få chansen att ta nya kliv och och fortsätta utvecklas efter så många år i branschen är väldigt roligt.

Berätta om något som du är lite extra stolt över gällande din yrkesroll.

Som individ är jag stolt över att kunna kombinera mina tekniska förmågor med mina ledaregenskaper i mitt vardagliga arbete. Jag är stolt över att ha fått förtroendet från Toxic och jag tror och hoppas att mina medarbetare tycker att jag gör ett bra jobb.

Hur blir man en bra systemutvecklare?

När jag började som systemutvecklare var jag glad över att överhuvudtaget få fram någonting som fungerade, haha. Att gå från att skapa något som funkar till att skapa sådant som funkar men som också är elegant, lätt att förstå, smart och går att bygga vidare på är en lång väg men när jag väl nådde dit var det en otrolig känsla. Idag är det en del av min vardag och det är fortsatt väldigt roligt att få skapa det här för våra kunder. Hur man blir en bra systemutvecklare kommer av att öva, öva, öva och fråga, fråga och fråga. Du behöver vara öppen för att förändra ditt arbetssätt och öppen för ny input. Annars kan du lätt fastna i gamla hjulspår. Du blir som bäst när du samarbetar med andra kollegor och lär dig av andra. Gör du det kommer du alltid kunna utvecklas.

Vad för du gör att fortsätta växa och utvecklas inom din yrkesroll?

Jag väljer att säga ja till saker som för mig är okända eller som jag inte har så stor erfarenhet av. Om du bara gör saker som du är trygg i kommer du inte att utvecklas. För att utvecklas krävs utmaning.

Till sist – vad är det bästa med att jobba på Toxic?

Det bästa är det förtroende jag fått från Toxic, från dag ett. Det är det som idag har lett till att jag får göra det jag brinner för – systemutveckling och ledarskap. Jag upplever att det finns en stor tilltro till människorna som jobbar här. Toxic litar på och har förtroende för medarbetarna och deras kompetens – och ser potential i alla. Det bidrar enormt till den “superbraiga” gemenskapen vi har.

Kontakt

Letar du efter en partner som kan översätta din vision till digitala lösningar? Med över två decennier i branschen har vi expertisen som krävs.

Kontakta oss

Jobba hos oss

Vill du ha kul på jobbet, ha en bra balans mellan arbetsliv och privatliv och jobba hos en arbetsgivare som bryr sig, på riktigt. Då ska du söka dig till oss på Toxic.

Jobba hos oss

Support

Är det något som strular? Kontakta våra supporthjältar så hjälper de dig med lösningar.

Support