Hoppa till innehållet
Dsc 1476

Välj rätt plattform för din e-handelslösning

Det finns många olika tekniker för att utveckla en e-handelslösning. Vi sammanfattar kort de olika här för att underlätta ditt val av investering.

När du ska starta en e-handelsverksamhet är ett av de största besluten du fattar att välja en e-handelsplattform som säkerställer skalbar och långsiktig tillväxt. Ett beslut som har stor påverkan såväl externt till dina kunder, som internt inom organisationen, genom:

  • Att hjälpa kunder som engagerar sig i ditt varumärke och dina produkter.
  • Att se till så dina anställda får ett effektivt verktyg att genomföra sitt arbete med.
  • Att skydda ditt slutresultat när det gäller försäljningstillväxt.

Vad är en e-handelsplattform?

En e-handelsplattform är en programvara som gör det möjligt för företag att hantera sin webbplats, marknadsföring och försäljning i en och samma plattform. Plattformar som Litium och Storm Commerce erbjuder kraftfulla e-handelsmotorer, samtidigt som de kan integreras med vanliga affärssystem - vilket gör det möjligt för företag att centralisera sin verksamhet och driva den på sitt sätt. Oavsett vilken plattform och teknik ni väljer så är en bra utgångspunkt att ställa er följande frågor:

  • Hur många produkter har ni?
  • Vilken kompetens har ni själva och vilken behöver ni support med?
  • Vilken budget finns? 
  • Vilken flexibilitet och utvecklingsmöjlighet vill ni ha?

Vikten av en stabil e-handelsplattform

Oavsett om du vill expandera din befintliga affär med en e-handel eller helt stuva om till en digital affär, har valet av e-handelsplattform en enorm inverkan på lönsamhet och stabilitet i ditt företag. Här listar vi olika tekniker som är bra att känna till.

PaaS

Paas står för "Platform as a service". Plattformen erbjuder ofta en Cloud-teknologi med flera applikationer (funktioner) i en och samma plattform, exempelvis e-handel, PIM (product information management) och CMS (content management system). Utvecklingen brukar vara helt flexibel i frontend och möjlighet till att bygga egna applikationer, samt integrera med affärssystem genom öppna API:er. Kostnadsmodellen i detta fallet är oftast att du betalar en fast månadskostnad för drift och support (On Demand). En PaaS-plattform underhåller de tekniska aspekterna själva, så som servrar och lagring.

Exempel på PaaS Plattform: Litium

SaaS

SaaS står för Software as a Service. En SaaS plattform är en molntjänst där all utveckling av plattformen kopplat till funktionalitet och säkerhet sker av bolaget själva. Som användare av en SaaS-plattform kan man säga att du hyr in dig på plattformen. Plattformen bygger på att alla kunder delar samma miljö och då även hyran av tjänsten. Hur kostnadsmodellen ser ut för dig baseras oftast på volymer, exempelvis besökare eller köp (rev-share modell). Väljer du en SaaS-plattform är startsträckan kort tills du kan vara live med din nya e-handel, då det finns en grund att utgå ifrån. Integrationer är fortfarande lika flexibelt att genomföra och görs med API:er till affärssystem eller andra verktyg i ens verksamhet. Till skillnad från en PaaS plattform så behöver du integrera med ett presentationslager, dvs. någon form av frontend applikation. Oftast ett webbpubliceringsverktyg, t.ex. Umbraco som hanterar all content och renderar ut all affärslogik och produktdata som hämtas ut med hjälp av ett API.

Exempel på SaaS plattform: Storm Commerce

Open-source

Open source översatt till svenska står för öppen källkod. Använder du en programvara som har öppen källkod så kan utvecklare globalt få tillgång till källkoden och vara med och utveckla plattformen. Det finns inga begränsningar i vad du kan göra med öppen källkod, här kan du fritt anpassa och utveckla efter ditt specifika behov. Programvaran ägs av ett bolag, men det bolaget i sin tur delar öppet med sig av sin kod för att fler ska kunna använda och utveckla, oftast mot en licenskostnad. För att arbeta med öppen källkod krävs det god teknisk kännedom, alternativ en digital partner som utvecklar åt dig. 

Du kan komma undan med en lägre investering om du väljer open-source men du får en förvaltningskostnad över tid som kan bli kostsam.

Exempel på Open Source plattform: Umbraco & Ucommerce

Headless

Här separerar vi affärslogiken från det visuella presentationslagret (cms:et). När du arbetar med headless teknik väljer du fritt hur ditt innehåll ska presenteras rent visuellt. Integrationer mellan systemen, vad man har för affärssystem och hur man vill att det ska presenteras visuellt.

Exempel på Headless plattform: Umbraco & Storm Commerce

Vi gör det tillsammans

Vi förstår att det kan vara en djungel att navigera bland plattformar, tekniker och lösningar. Det är därför vi finns, för att ställa frågorna som hjälper oss nå fram till ditt specifika behov, men också för att svara på frågorna som du vill veta för att kunna välja. Vi har lång erfarenhet och den tekniska kompetensen som behövs, hela vägen, du inte ensam vi finns med. Gör en långsiktig investering. Kontakta Oscar Salomonsson för mer information.

Bloggtips:

Vad är ett PIM?

E-handel för B2B - därför ska du börja nu

Vill du komma i kontakt med oss?

Klicka här!

Toxic Oscar Salomonsson 16

Oscar Salomonsson

Affärsområdesansvarig e-handel

031-376 24 82

Låt oss skapa magi tillsammans!