Därför väljer vi Umbraco framför WordPress

Skrevs av  Kalle Ekstrand  den  26 juni 2015

Vid valet av CMS ställer sig många frågan om de ska välja WordPress eller Umbraco. Därför vill vi ge vår syn på saken.

Både Umbraco och WordPress är licensfria med öppen källkod och stöd från egna aktiva communities. Beroende på behov kan man lyfta fram argument som stödjer den ena eller andra plattformen, men vi vill i detta inlägg berätta varför vi tycker att Umbraco är bättre att ha i botten som CMS jämfört med WordPress - speciellt för företagskunder.

Umbraco över Wordpress

Struktur och hantering

PHP-baserade WordPress har länge varit en populär bloggplattform med struktur som bygger på sidor och inlägg. WordPress kan också anpassas med plugins och sidmallar som utökar funktionaliteten. För webbplatser som behöver flexibilitet och organisering av sina innehållstyper blir WordPress mer svårhanterlig i slutändan eftersom syftet att vara ett ”renodlat” CMS är sekundärt. Innehållet på sidorna är ostrukturerat vilket gör det svårare att anpassa för andra kanaler. Därför fungerar WordPress bäst till just bloggar som i framtiden inte är planerade att vara något mer.  

Umbraco är inte låst på samma sätt som WordPress. Dokumenttyper är den stora skillnaden som innebär att produkter, personer eller annat innehåll kan få sin egen specifika utformning. Innehållet kan struktureras med olika fält som gör det enklare att återanvända för flera kanaler. För våra kunder innebär det att kundspecifika påbyggnader enkelt kan läggas till i efterhand. Trädstrukturen i Umbraco gör också att innehållet blir lätthanterligt även för stora komplexa webbplatser.

Säkerhet

WordPress har fått utstå attacker som dels inriktat sig på sårbarheter i själva plattformen, men också i populära plugins och sidmallar. För att hålla installationen säker krävs regelbundna uppdateringar, och att tredjepartsutvecklare inte överger sina plugins. Det går inte att lämna en WordPress-installation åt sitt öde av just denna anledning.

För e-handel har WordPress aldrig varit ett rekommenderat CMS eftersom det dels är mindre säkert men också för att kompatibiliteten mellan olika plugins måste finnas kvar efter varje uppdatering vilket betyder att specialkodade lösningar kommer skrivas över och måste läggas till på nytt efteråt.

Umbraco är baserat på en helt annan säkerhetsteknik eftersom det bygger på .NET och inbyggd autentiseringsteknik från Microsoft. Dessutom hanteras Umbraco-installationer i högre grad av erfarna utvecklare jämfört med WordPress som är populärt bland ”glada amatörer”, vilket är en av anledningarna till att det är ett mer utsatt mål.

Integrering mot övriga system

Idag använder många företag flera system som måste fungera tillsammans. Därför ställs också krav på att valt CMS också ska vara en del i denna kedja. De flesta företag och organisationer använder Microsoft-baserad programvara för CRM och affärssystem vilket gör att API-integrationer blir enklare med Umbraco. Möjligheten att skapa egna innehållstyper i kombination med stöd för integration mot övriga system gör Umbraco bättre lämpat för dynamiskt innehåll jämfört med WordPress som är baserat på PHP och ett begränsat antal innehållstyper.

Summering

För företag som vill ha ett stabilt och säkert CMS som går att växa i och utöka med mer funktionalitet är Umbraco ett bättre alternativ jämfört med WordPress. För oss faller därför valet på Umbraco eftersom det är ett renodlat CMS med öppna möjligheter jämfört med WordPress som är utvecklat som bloggplattform.

 

blog comments powered by Disqus
Kalle Ekstrand
Kalle Ekstrand Affärsutvecklare / VD 070-378 58 98 kalle.ekstrand@toxic.se

Lämna dina uppgifter nedan så kontaktar jag dig!