Hoppa till innehållet
IMG 0253

Umbraco 7 – End of life

Med sina tio år på nacken har Umbraco 7 tjänat sitt syfte i många år men nu är den tiden förbi. Umbraco har utlyst End-of-Life september 2023, vilket innebär att din Umbraco 7-webbplats kommer att vara utan support. Vad innebär det för dig? Den frågan – och allt annat du kan tänkas behöva veta inför EOL besvarar vi nedan.

Vad innebär Umbraco 7:s End-of-Life i praktiken?

Om din webbplats är byggd på Umbraco 7 innebär det att du efter september 2023 inte längre kommer erbjudas supportstöd. Detta i sin tur innebär en rad förändringar att ta ställning till.

  • Ingen support eller säkerhetsuppdateringar leder till ökad risk för intrång.
  • Webbplatsen har sämre prestanda som kan leda till sämre SEO-ranking och färre besökare på din webbplats.
  • Kostsamt; utveckling och förvaltning av gammal teknik är tidskrävande och dyrt och i takt med att tekniken blir äldre är det färre byråer som tar sig an driften av sajter som är byggda i äldre Umbraco-versioner.
  • Din gamla webbplats fungerar nu men är ingen hållbar lösning på sikt. Se över dina behov och planera i god tid för att investera effektivt.

FAQ

Kan jag inte bara uppgradera till en nyare version?

Nej, det går inte då Umbracos senare versioner bygger på .NET Core medan Umbraco 7 och 8 bygger på .NET. Detta innebär att det inte finns någon enkel uppgraderingsväg från Umbraco 7 till Umbraco 10 eller senare versioner.

Hur migrerar jag Umbraco 7 till Umbraco 10 eller senare?

En migrering innebär att du flyttar över innehåll och kod från den gamla sajten och integrerar det med koden i den nya versionen. Hur komplex en sådan migrering är beror på flertalet saker; storlek på sajten, hur mycket innehåll som finns på sajten samt om det finns några integrationer till externa system att ta hänsyn till. Ibland kan det vara mer tids- och kostnadseffektivt att bygga helt nytt i stället för att migrera en gammal sajt. Kontakta oss för att få rådgivning kring er väg framåt.

 

Vad behöver jag tänka på inför End-of-Life i september 2023?

Du behöver börja planera i god tid – det vill säga så snart du kan – för att säkerställa att din migrering eller nya webbplats är färdig till dess att Umbraco 7 går i graven. Vi rekommenderar er att anlita oss då vi är Umbraco Gold Partner och därmed experter på Umbraco. Tänk på att det är många delar som behöver inkluderas vid ett sådant arbete; analys, test, utbildning och innehåll. Se till att det inte blir en sista-minuten-lösning utan planera ditt arbete i god tid.

 

Vad betyder long-term-support (LTS) och varför är det bra?

LTS betyder att plattformen, i detta fall Umbraco 10, erbjuder support under en längre tid framöver. När en version med LTS har End-of-Life erbjuds en nyare uppdatering med LTS. För de senaste versionerna som släppts så har uppdateringarna mellan versionerna blivit enklare. Det betyder att om du uppgraderar din sajt till Umbraco 10 idag kommer det vara betydligt lättare att lyfta sajten till Umbraco 13 jämfört med migrering från Umbraco 7 till Umbraco 10. Du investerar alltså långsiktigt genom att migrera till en nyare version nu.

IMG 0084

Umbraco CMS

Umbraco är ett ledande publiceringsverktyg, uppskattat och älskat av många för sin stora flexibilitet och användarvänlighet. I verktyget kan du hantera innehåll för såväl webblösningar som mobilapplikationer. Umbraco är ett fullskaligt CMS som ger förutsättningar att skapa digitala kundupplevelser, optimerade flöden och enkel innehållshantering.

Behöver du hjälp att migrera din webb?

Flera utvecklare vid laptop

Vi är Nordens första Umbraco Platinum Partner

Vi på Toxic har haft högsta partnerskap hos Umbraco sedan 2018. Ett partnerskap som innebär att vi som bolag behöver uppfylla en rad kriterier, där en av dessa är högsta kompetens inom plattformen. Väljer du Toxic som digital partner är du garanterad marknadens vassaste utvecklare inom branschen.

Varför ska jag ha Umbraco som CMS?

Vi ska inte sticka under stolen med att det kan låta skrämmande med alla ”måsten” för att ha en sajt som ska vara uppdaterad men som Umbraco Platinum Partner har vi under många år sett och lärt oss fördelarna med detta CMS – och ja, vi är partiska – men än så länge har vi inte hittat något annat CMS som uppfyller våra förväntningar så som Umbraco gör. Låt oss lyfta fram några saker:

 

  • Oändlig flexibilitet – väljer du Umbraco har du möjlighet att både skala upp och skala ner. Du anpassar helt efter dina behov.
  • Användaren i fokus – CMS:et är framtaget för att redaktörer ska vara obegränsade när det kommer till att skapa och redigera innehåll.
  • Hög säkerhet – Umbraco bygger på Microsofts .NET-teknik och har säkerhet som högsta prioritet.
  • Tekniska förutsättningar – Umbracos CMS bygger på den senaste tekniken som ger dig de förutsättningar du behöver för att optimera ditt SEO-arbete.
  • Fokus på utveckling – Umbraco har ett stort och aktivt community som är med och påverkar så att Umbraco ständigt utvecklas utefter kundernas behov.
  • Licensfritt – Umbraco är ett open source-CMS, viket innebär att det inte är några licenskostnader. Du investerar i stället direkt i kompetensen hos utvecklarna som säkerställer att du får en så bra slutprodukt som möjligt.

Låt oss skapa magi tillsammans!