Hoppa till innehållet
Henric Herobild

7 Snabba med Henric, Webbutvecklare

Med en bakgrund i klädbranschen och ett stort intresse för design och musik, har Henric hittat sitt kall inom webbutveckling. Nyligen köpte han hus och flyttade hem till Bankeryd där han lever 60-talshusdrömmen med sin sambo. Möt Henric i denna intervju där han delar med sig av sina insikter om hur han följde sin passion och bytte karriär.

Du jobbar som Webbutvecklare på Toxic. Vad innebär det? 

Jag fokuserar främst på frontend, vilket gör mig till en slags systemutvecklare eller webbutvecklare, även om jag själv föredrar att kalla mig frontendutvecklare. I vanliga termer handlar det om att skapa grafiska interface för att använda olika system, allt från appar till webbplatser. Det innebär i grunden det grafiska som kopplas till en bakomliggande backend eller databas. I stora drag handlar mitt arbete om att bygga system och integrera dem med ett grafiskt interface.

Kan du beskriva hur en typisk arbetsdag ser ut för dig?

Ja, det är ganska varierande, men om det finns några fasta rutiner så börjar dagen oftast med en kopp kaffe. Sedan har vi ett Teams-möte där vi går igenom dagens uppgifter, diskuterar händelser från kvällen innan eller något som är tidskänsligt. Annars arbetar jag vanligtvis med ett projekt på egen hand och följer min egen planering. Hur dagen ser ut beror mycket på balansen mellan möten och tid för att programmera. Sammanfattningsvis kan man säga att en typisk dag innefattar kaffe, Teams-möte och programmering.

Hur kom du in på den här banan?

Det var verkligen en slump. Ursprungligen kommer jag från klädbranschen och har alltid haft ett brinnande intresse för musik, vilket ledde till att jag ägnade mig åt musikproduktion på fritiden. Med tiden blev jag alltmer fascinerad av att vara kreativ med datorer. Sedan provade jag på programmering och fann det både intressant och roligt. Det var den erfarenheten som verkligen fick mig att byta bana i livet, från klädbranschen till mitt nuvarande fokus. Det var ingen noggrant planerad förändring. Jag hade ingen tekniskt inriktad omgivning och mina vänner var inte särskilt teknikintresserade. Så det var verkligen musiken som ledde mig hit, vilket kanske är lite oväntat. Det är befriande att få använda huvudet på ett annat sätt. Tidigare behövde jag inte ha mattekunskaper för att klara mitt jobb, men nu är det viktigt att vara lite skolad. Det var egentligen därför jag ville lämna klädbranschen. Jag kände att det blev nästan uteslutande socialt där, åtminstone med det jag sysslade med. Nu är det skönt att få tänka och lösa problem – det är just det som är så roligt.

Berätta om något som du är lite extra stolt över gällande din yrkesroll.

Det är en knepig fråga. Jag har inte jobbat med detta så länge än, så jag har inte hunnit göra några stora bedrifter som får en att tänka "wow, det här var grymt". Men för mig handlar det mer om att förvandla en idé till verklighet. Till skillnad från en backend-utvecklare, där arbetet kan kännas lite abstrakt eftersom man inte ser resultatet direkt, är det viktigt för mig som frontend-utvecklare att skapa något som kunden kan interagera med. Det handlar om att underlätta kommunikationen mellan människa och maskin. Det låter kanske klichéartat, men det är en central del av att vara frontend-utvecklare – att se till att det som skapas känns användbart. Jag är stolt över att kunna bidra till att göra tekniken mer tillgänglig för människor som kanske inte har den tekniska kunskapen själva.

Hur blir man en riktigt vass webbutvecklare?

Jag tror att oavsett vilket område det gäller är nyfikenhet avgörande. Man bör aldrig vara helt nöjd. Det är viktigt att ständigt sträva efter att lära sig mer och reflektera över sitt arbete - vad man har gjort bra och vad man kunde ha gjort annorlunda. Eftersom allt förändras konstant måste man vara nyfiken för att hänga med i utvecklingen. Att stå för sina idéer är en viktig del; även om en idé kan vara dålig, kan den vid nästa tillfälle i stället passa väldigt bra. Det handlar om att våga ta plats, ställa frågor och be om hjälp när det behövs. Det är en del av att aldrig riktigt bli helt nöjd och sträva efter förbättring.

Vad gör du för att fortsätta växa och utvecklas inom din yrkesroll?

Det är precis som jag nämnde tidigare. Efter varje projekt går jag tillbaka och granskar vad som kunde ha gjorts annorlunda, och jag gör anteckningar om olika punkter att tänka på. Jag har också en "att göra"-lista med saker jag vill utforska för att inte fastna i samma mönster. Sen vill jag lyfta fram något som man ofta hör i skolan men kanske inte tar på allvar då – konsten att kommunicera. Att vara en bra kommunikatör underlättar så mycket i arbetslivet. Det handlar inte bara om att prata tydligt, utan även att ha ett perspektiv mot sig själv att alla förstår inte det du pratar om, så man kan bolla om orden lite. Att kunna anpassa sitt språk efter sin publik är en utmaning, men också en av de viktigaste uppgifterna i det dagliga arbetet, både gentemot kunder och kollegor.

Till sist – vad är det bästa med att jobba som webbutvecklare på Toxic?

Det är en lite klurig fråga, men jag tror att det har mer att göra med arbetsplatsen än själva rollen i sig. Jag har haft turen att hamna på ett företag med underbara människor. Det är en härlig blandning av olika personligheter. På Toxic handlar det inte bara om vilken roll man har, utan att man faktiskt jobbar på Toxic. Jag har fått möjligheten att arbeta med en mängd olika projekt, varav många har varit både spännande och utmanande. En stor fördel är den flexibilitet som kommer med att kunna arbeta hemifrån, särskilt som nu när jag behöver lösa en vattenläcka hemma. Men i stort handlar det om Toxic som företag och människorna jag får arbeta tillsammans med. Det är det som verkligen gör skillnad.