7 snabba med Anton, systemutvecklare
Nyhet
3 min
Möt adelövspatrioten, tekniknörden, räknemaskinssamlaren – och systemutvecklaren Anton. Hur han kom in på utvecklarspåret, varför han samlar på räknemaskiner och hur hans dagar på Toxic ser ut får du veta i den här intervjun.
Hej Anton! Du jobbar som systemutvecklare på Toxic. Vad innebär det?
Det innebär att API:er och databaser är en stor del av min vardag. Jag jobbar som backendutvecklare, vilket betyder att jag bygger de bitarna som inte syns men som gör att systemen fungerar som de ska. Till exempel skapar och underhåller jag delar som appar använder för att hämta information från en databas eller ett annat system. Om du skickar in något i en app, så som ett formulär, ser jag till att det tas om hand och behandlas korrekt.
Kan du beskriva hur en typisk arbetsdag ser ut för dig?
Jag pendlar från Adelöv där jag bor, så de första 45 minutrarna på dagen hinner jag ägna åt både ditten och datten på väg in till kontoret. Väl på kontoret börjar vi ofta dagen med en daily standup med teamet där vi går igenom vad som ska prioriteras under dagen, om vi har något brådskande som ska tas om hand och hur gårdagens jobb gick. Min vardag består också av mycket dokumentationsläsande, en hel del kodande, obviosly, och tid för att försöka sätta mig in i hur saker fungerar för att kunna lösa problemet framför mig.
Hur kom du in på den här banan?
Det har alltid bott en liten nörd inom mig. Jag är uppvuxen på en gård i Småland, i Adelöv och jag har alltid haft intresse för teknik, maskiner, bilar och främst datorer. Mitt intresse för att försöka förstå hur saker fungerar har alltid funnits där och när jag hittade programmering var det som att hitta hem. Från 11-12 års ålder har jag utforskat området och fortsätter att fascineras av hur saker är uppbyggda. Jag har också ett intresse för gamla räknemaskiner. Där lär jag mig hur saker byggdes innan vi hade elektronik. Då var det stavar, pinnar och kugghjul som gällde. Det är också väldigt fascinerande. Nu hamnade jag på ett sidospår men mitt nörderi ledde mig helt enkelt in på programmeringsspåret och det spåret har jag stannat på sedan dess.
Berätta om något som du är lite extra stolt över gällande din yrkesroll.
Ett stolt ögonblick är alltid när jag får till ett API som fungerar precis som det ska. Ett API som inte behöver ändras eller justeras. Apputvecklarna jublar och får vad de behöver. Det gör mig stolt.
Hur blir man en bra systemutvecklare?
En viktig egenskap är att du ska vara noggrann. I jobbet som systemutvecklare börjar du ofta i ett litet hörn och jobbar dig utåt. Om du är noggrann från början vet du att du bygger en stabil grund som håller under hela projektet. Sen är så klart nyfikenhet viktigt. Du lär dig mycket på jobbet men du blir ännu vassare om du lägger tid på att läsa på och lära dig utanför jobbet. Då får du en helt annan förståelse som du sedan kan applicera i projektet du jobbar med. En nördig ådra och passion för utveckling är inte helt fel att ha heller.
Vad gör du för att fortsätta växa och utvecklas inom din yrkesroll?
Mitt mål är att alltid utveckla det jag har byggt. Det gör jag genom att kolla och utvärdera mina projekt för att identifiera saker som jag nästa gång kan göra ännu bättre. Det kan vara stort som smått, allt som får mig att bli lite bättre till nästa gång. Sen läser jag mycket dokumentation kopplat till de verktyg vi använder och sen hänger jag en hel del på YouTube där det finns massvis med kunskap att suga i sig.
Till sist – vad är det bästa med att jobba som systemutvecklare på Toxic?
En av de saker jag uppskattar mest är frihet under ansvar. Dels innefattar det att mina kollegor och ledare litar på mig, att jag löser mitt jobb utifrån förväntningarna. Dels kan jag tryggt förlita mig på att mina kollegor i sin tur också gör sitt jobb med bravur. Den tilliten skapar en trygg arbetsplats vilket jag verkligen uppskattar.
Läs mer
Vi hälsar fyra nya kollegor välkomna till Toxic
Vi är glada att kunna presentera fyra nya stjärnor till vårt team på Toxic - Karl, Hannah, Kristian och Dennis. Läs vidare för att lära känna dem lite bättre och få en inblick i vad de ser fram emot i sina nya roller.
4min
Team Accessibility: Experterna bakom tillgängliga och inkluderande digitala lösningar
På Toxic sätter vi tillgänglighet i fokus. Det är inte bara en del av processen, utan en grundpelare i hur vi skapar lösningar som fungerar för alla, oavsett förutsättningar. Toxic ska vara bäst i branschen och leda utvecklingen framåt. Här spelar Team Accessibility, under ledning av Alice och Linnéa, en central roll.
3min
Därför är Umbraco det smarta CMS-valet för ditt företag
Att välja rätt CMS kan kännas överväldigande med den uppsjö av alternativ som finns på marknaden. Därför har vi gjort det enkelt för dig. Vi har samlat 12 punkter som förklarar varför Umbraco är det bästa CMS:et för ditt företag.
4min
Kontakt
Letar du efter en partner som kan översätta din vision till digitala lösningar? Med över två decennier i branschen har vi expertisen som krävs.