Vår historia

En digital resa

Från pojkrummet via ett modem, en Rambotavla, ett gäng snickare, en förstående klassföreståndare och vidare ut i världen.

undefined

Connect2Internet

Resan börjar med en 14-åring, ett modem och en internetuppkoppling via Connect2Internet. Första kunden är Kalles pappas företag DX Plastic. Han har nämligen läst i Dagens Industri att en webbsida är vägen till framtidens affärer. Sagt och gjort, efter någon vecka får företaget sin första webbsida. Vid denna tidpunkt är de relativt ensamma i regionen om att ha en digital närvaro på Internet.

undefined

Saudi Arabien

Som ett resultat av den första webbsidan börjar DX Plastic relativt omgående få förfrågningar från företag över hela världen, vilket resulterar i att de började exportera salivsugare till Saudi Arabien. Ryktet om kunskapen och de nya digitala marknadsmöjligheterna sprider sig fort. Fler och fler bolag hör av sig och vill ha hjälp att synas på internet. 

undefined

Att starta eget

Efter en ständigt ökande efterfrågan av tjänster startas ett bolag 1996, strax efter Framfab (Framtidsfabriken) och precis innan Icon Medialab. Bolaget står initialt skrivet på Kalles mamma eftersom du enligt lag måste vara myndig eller ha en förmyndare på kommunen för att starta ett bolag. Bolagets namn var PublishIT, men ändrades relativt snabbt till Toxic Interactive Solutions med tanke på att PublishIT lätt kunde förväxlas med Publi-SHIT. Kalles kompisar var heller inte sena på att påpeka detta. Cykel och kollektivtrafik används flitigt till kundbesök under de första åren. Pojkrummet genomgår en förvandling och Rambo-tavlan ersätts med en whiteboard för att rummet ska fungera som kontor.

undefined

En förstående klassföreståndare

Parallellt med gymnasiestudier drivs bolaget vidare med fler kunder och uppdrag. Tack vare en förstående klassföreståndare var det möjligt att kombinera studietiden med företagandet.

undefined

Tre snickare

Händelsen sker någon gång på hösten 1999, när Toxic flyttat till kontoret i Möllefors. Kalle har blivit ombedd att komma på ett möte med en framgångsrik företagare i Anderstorp där det ska diskuteras framtagande av en ny webbsida. 19 år gammal och utan någon direkt erfarenhet av förhandlingar går han dit. Precis innan mötet får han med sig några kloka ord på vägen av en kollega ”Stå på dig, han kommer att försöka pruta kraftigt!”.

Mötesdags. Lite nervös men ändå inte och ett potentiellt upplägg börjar diskuteras. Och det känns riktigt bra fram till dess att vi kommer till priset… ”Vad köstar det då? Vad tar du i timmen?”. Kalle förklarar prissättningen och får direkt kommentaren ”Men, det får jag ju tre snickare för!” varav Kalle helt spontant replikerade ”Men ta tre snickare då och se hur mycket webbsida du får byggt…” Vad sa jag nu?, tänker Kalle. Vad hände? Det blev helt tyst i rummet och efter några sekunders tystnad så utbrast alla i skratt och han får jobbet!

undefined

Skynda långsamt grabben...

I kölvattnet kring all hysteri med melleniumbuggen så fortsätter vi att skynda långsamt. Kalle är fortfarande den enda resursen och han gör allt från att byta glödlampa på kontoret till att sälja, koda och förvalta. Under de kommande fem åren arbetar Toxic intensivt med kunder som Balton, Animex, Bergo, Plastprint och Expand.

undefined

100% nyanställning

Efter nästan snart 10 år helt ensam i bolaget och alldeles för långa arbetsdagar inser Kalle att det är dags att släppa handbromsen. Nästa steg blir att anställa en handbollsmålvakt från Stockholm till kontoret i Anderstorp. Resultatet blir en ökning både i omsättning och lönsamhet men framförallt kortare leveranstider.

undefined

Problemlösning på hög nivå!

Samma år som Island går in i sin värsta finanskris någonsin bygger vi nya och mer krävande lösningar för våra kunder. Kunden kommer till oss med ett problem som de försökt lösa under flera år. Vi får uppdraget och kunden tror inte att det är möjligt, men värt ett försök. Vi levererar i tid och det blir vår största affär fram till leverans.

undefined

Jönköping. Från två till fyra personer

Toxic etablerar sig i Jönköping på grund av närheten till högskolan. Under året växer vi ytterligare och går från två till fyra personer, hinner byta kontor två gånger inom Science Park. Vi ersätter vårt egenutvecklade CMS med open source systemet Umbraco. Och vi förstärker även kompetensen inom ren systemutveckling.

undefined

Nya spännande kunder

Tillsammans med vår kund Back App blir vi fria från ryggproblem och levererar fina lösningar, både extern webb och interna systemlösningar. Vi ökar personalstyrkan från fyra till sex personer.

undefined

Ny molntjänst för kompetensstyrning

En nysatsning på en molntjänst kring kompetensstyrning och talent management inleds och Gapless föds. Vi möter många roliga nya kunder och gör spännande affärer med befintliga kunder. Vi börjar bygga appar till både Android och iPhone och ser en ökad efterfrågan på mer affärsmässiga appar. Vi är nu totalt åtta anställda på kontoren i Jönköping och Anderstorp.

undefined

Nya satsningar i Borås

Toxic etablerar sig i Borås  som nästa steg i utvecklingen samtidigt som Kalle tar in en delägare och kompanjon i form av Daniel. Satsningen på e-handel är uttalad men satsningen inkluderar givetvis även våra andra kompetensområden. Vi satsar också på EPiServer och Sitevision som nya CMS för att bli mer plattformsoberoende. Vi spänner bågen mot nya mål, helt enkelt. 

Beyond Talent - We Are Toxic

undefined

Nytt kontor för fler anställda

Ett historiskt år för Toxic på många sätt. Vi flyttar till ett nytt, större kontor eftersom vi vuxit ur vårt gamla. Vi går från 10 till 14 anställda och ökar vår omsättning med 72%. Vi bygger många roliga lösningar och åker till Berlin med hela personalstyrkan. Vi bygger under hösten vidare på vårt redan starka team och gör oss digitalt starka inför 2017.

undefined

Vi växer vidare!

Ytterligare ett fantastiskt starkt år där vi för första gången blir utnämnda till DI Gasell. Ett nytt strategiskt partnerskap med Litium samtidigt som vi anställer totalt fyra personer till och ökar vår omsättning med 59%. Vi fortsätter bygga spännande projekt med våra kunder och partners och ser fram emot ett fantastiskt 2018!

undefined

Hello Borås, here we come!

Toxic växer vidare i Borås, vi flyttar in i nya fina lokaler mitt i stan och rekryterar direkt tre digitala talanger till det nya kontoret. Vi inleder ett samarbete med Litium som partner för e-handel och börjar jobba med nya spännande kunder. Vi anställer en person varje månad under året och är nu totalt 28 fantastiska medarbetare. Vi blir utsedda till DI Gasell för andra året i rad. Vi nöjer oss inte här, fortsättning följer...

undefined

Mästergaseller & minisar!

Under året har vi har anställt 8 nya digitala talanger. Vi har producerat tre Toxic-bebisar som just nu lär sig sitta, krypa och gå - och vi ser fram emot att följa dem vidare i livet. Årets resa gick till Ungern där vi lärde oss allt om vin och spenderade tid tillsammans på en stor kulle med vinrankor i alla väderstreck. Vi har förändrat oss internt och anpassat oss till vår nya storlek som bolag. Som Gasellföretag för tredje året i rad blev vi dessutom utnämnda till MästerGaseller. Nu är vi rustade för nästa steg.