Vår historia

En digital resa från pojkrummet via ett modem, en Rambotavla, ett gäng snickare, en förstående klassföreståndare och vidare ut i världen!

undefined

Connect2Internet

Hela resan började med en 14-åring och ett modem samt en internetuppkoppling via Connect2Internet. Första kunden var Kalles pappas företag DX Plastic. Han hade läst i Dagens Industri att en hemsida var vägen till framtidens affärer. Sagt och gjort, efter någon vecka så hade företaget fått sin första hemsida. Vid denna tidpunkten så var dom relativt ensamma om att ha en digital närvaro på Internet bland regionens företag.

undefined

Saudi Arabien

Som ett resultat av den första hemsidan så började DX Plastic relativt omgående få förfrågningar från företag över hela världen, vilket resulterade i att man började exportera salivsugare till Saudi Arabien. Ryktet sprider sig fort om kunskapen och dom nya digitala marknadsmöjligheterna. Fler och fler bolag hör av sig och vill ha hjälp att synas på internet. 

undefined

Att starta eget

Efter en ständigt ökad efterfrågan av tjänsterna så startas ett bolag 1996, strax efter Framfab (Framtidsfabriken) och precis innan Icon Medialab. Bolaget står initialt skrivet på Kalles mamma då man enligt lag måste vara myndig alternativt ha en förmyndare på kommunen. Bolagets namn var PublishIT, men ändrades relativt snabbt till Toxic Interactive då PublishIT lätt kunde förväxlas med Publi-SHIT. Kalles kompisar var heller inte sena på att uppmärksamma detta. Cykel och kollektivtrafik användes flitigt till kundbesöken under de första åren. Pojkrummet fick genomgå en förvandling, Rambo-tavlan ersattes med en whiteboard för att rummet skulle fungera som ett kontor.

undefined

En förstående klassföreståndare

Parallellt med gymnasiestudier drivs bolaget vidare med fler kunder och uppdrag. Tack vare en förstående klassföreståndare var det möjligt att kombinera studietiden med företagandet.

undefined

Tre snickare

Händelsen skedde någon gång på hösten 1999 då Toxic hade flyttat till kontoret i Möllefors. Kalle hade blivit ombedd att komma på ett möte med en framgångsrik företagare i Anderstorp där vi skulle diskutera framtagandet av en ny ”hemsida”. Då 19 år gammal och utan någon direkt erfarenhet av förhandlingar. Precis innan mötet så fick jag av en dåvarande äldre kollega med mig några ord på vägen ”Stå på dig, han kommer att försöka pruta kraftigt!”.

Mötesdags! Något nervös men ändå inte så börjar vi diskutera hela upplägget och det känns riktigt bra fram till dess att vi kommer till priset… ”Vad köstar det då? Vad tar du i timmen?”, jag förklarade min prissättning och fick direkt kommentaren ”Men, det får jag ju 3 snickare för!” varav jag helt spontant replikerade ”Ta 3 snickare då och se hur mycket hemsidan du får byggt…” Vad sa jag nu? Vad hände? Det blev helt tyst i rummet och efter några sekunders tystnad så utbrast alla i skratt och jag fick jobbet!

undefined

Skynda långsamt grabben...

I kölvattnet kring all hysteri med melleniumbuggen så fortsätter vi att skynda långsamt. Kalle är fortfarande den enda resursen och han gör allt, från att byta glödlampa på kontoret till att sälja, koda samt förvalta. Under dom kommande fem åren så arbetar Toxic intensivt med kunder som Balton, Animex, Bergo, Plastprint och Expand.

undefined

100% nyanställning

Efter nästan snart 10 år helt ensam i bolaget, och alldeles för långa arbetsdagar så inser Kalle att det är dags att släppa handbromsen. Nästa steg blir att anställa en handbollsmålvakt från Stockholm till kontoret i Anderstorp. Resultatet blir en ökning både i omsättning och lönsamhet men framför allt kortare leveranstider.

undefined

Problemlösning på hög nivå!

Samma år som Island går in i sin värsta finanskris någonsin bygger vi nya och mer krävande lösningar för våra kunder. Kunden kommer till oss med ett problem som de försökt lösa under flera år. Vi får uppdraget och kunden tror inte att det är möjligt men värt ett försök. Vi levererar i tid och det blir vår största affär fram till leverans.

undefined

Jönköping. Från två till fyra personer

Toxic etablerar sig i Jönköping på grund av närheten till Högskolan. Under året växer vi ytterligare och går från två till fyra personer hinner byta kontor två gånger inom Science Park. Vi ersätter under året även vårt egenutvecklade CMS med open source systemet Umbraco. Vi förstärker även kompetensen inom ren systemutveckling.

undefined

Nya spännande kunder

Tillsammans med vår kund Back App blev vi fria från ryggproblem och levererade fina lösningar, både extern webb och interna systemlösningar. Vi ökar personalstyrkan från fyra till sex personer.

undefined

Ny molntjänst för kompetensstyrning

En nysatsning på en molntjänst kring kompetensstyrning och talent management inleds och Gapless föds. Vi möter många roliga nya kunder och gör spännande affärer med befintliga kunder. Vi börjar bygga appar både till Android och iPhone samt ser en ökad efterfrågan på mer affärsmässiga appar. Vi är nu totalt åtta anställda på kontoren i Jönköping och Anderstorp.

undefined

Nya satsningar i Borås

Toxic etablerar sig i Borås  som nästa steg i utvecklingen samtidigt som Kalle tar in en delägare och kompanjon i form av Daniel. Satsningen på E-handel är uttalad men givetvis inkluderar satsningen även våra andra kompetensområden. Vi satsar även på EPiServer och Sitevision som ett nya CMS för att bli mer plattformsoberoende. Vi spänner bågen mot nya mål.

Beyond Talent - We Are Toxic

undefined

Nytt kontor för fler anställda

Ett historiskt år för Toxic på många sätt. Vi flyttade till ett nytt större kontor efter vi växt ur vårt gamla. Vi gick från 10 till 14 anställda och ökade vår omsättning med 72%. Vi har byggt många roliga lösningar och varit i Berlin med hela personalen. Vi har under hösten byggt vidare på vårt redan starka team och är digitalt starka inför 2017.

undefined

Vi växer vidare!

Ytterligare ett fantastiskt starkt år där vi för första gången blir utnämnda till DI Gasell. Nytt strategiskt partnerskap med Litium samtidigt som vi anställde totalt 4 personer och ökade vår omsättning med 59%. Vi fortsätter bygga spännande projekt med våra kunder och partners och ser fram emot ett fantastiskt 2018!

undefined

Hello Borås, here we come!

Toxic växer vidare i Borås och flyttar in i nya fina lokaler mitt i stan och rekryterar direkt tre digitala talanger till det nya kontoret. Vi börjar jobba med Litium som partner för e-handel och börjar jobba med nya spännande kunder. Vi har under 2018 anställt en varje månad och är nu totalt 28 fantastiska medarbetare. Vi blev utsedda till DI Gasell för andra året i rad. Vi nöjer oss inte här, fortsättning följer...