Umbraco 7 når snart end-of-life och stödjs snart inte längre

Skrevs av  Mattias Lyck  den  10 februari 2023

Från och med september 2023 kommer Umbraco HQ inte längre aktivt att stödja Umbraco 7. Varför undrar du? Jo det berättar vi mer om i det här blogginlägget.

Varför kommer Umbraco 7 inte längre stödjas och vad innebär det för dig?

Umbraco har gått in i en säkerhetsfas där endast säkerhetsuppdateringar görs för Umbraco 7. Denna fas pågår fram till september 2023. Då fyller Umbraco 7 hela tio år. I och med att versionen har några år på nacken håller den inte längre dagens standard för modern teknik.

För dig som idag använder Umbraco 7 innebär det att Umbraco HQ inte längre kommer erbjuda support eller implementera säkerhetsuppdateringar för Umbraco 7, vilket gör att eventuell support ligger helt på din befintliga webbyrå. Vi rekommenderar att börja planera för en migration från Umbraco 7 till en senare version, som Umbraco 10, redan nu.

Läs mer om Umbraco här

Migrera Umbraco 7 till en senare version

Idag finns det ingen enkel eller direkt uppgraderingsväg från Umbraco 7 till Umbraco 10 eller senare versioner. Från och med Umbraco 9 och framåt har kodbasen uppdaterats från .NET till .NET Core (snabbare och mer lättvikt), vilket innebär att fokus framöver kommer ligga på vidareutveckling av Umbraco versioner som bygger på .NET Core. 

Hur lång tid en sådan migration tar beror bland annat på hur stor webbplatsen är, hur mycket innehåll som finns på sajten samt hur många och hur stora integrationerna till externa system (t.ex. PIM, Ecommerce-plattform, ERP) är. I vissa fall är det ett bättre alternativ att bygga om en helt ny webb för att ta del av funktionaliteten i de senaste versionerna av Umbraco.

Hur vet du vilken version av Umbraco du har? Kontakta oss så kollar vi på det tillsammans

Vad händer om ni stannar kvar på Umbraco 7?

Likt all annan teknik, investerar utvecklare inte lika mycket tid i att lära sig äldre teknik och mjukvara, snarare lär sig ny teknik och mjukvara. Därför kommer det att bli dyrare att förvalta en Umbraco 7 webb om du skulle stöta på problem. Likt en gammal utgången bilmodell; det finns färre och färre reservdelar på marknaden och därmed ökar priset vid åtgärder. 

Att tänka på Inför Umbraco 7:s End-of-Life i september

För att inte hamna i något mellanläge i september 2023, kan du redan nu behöva planera upp en migrering med din webbyrå. Detta för att i lugn och ro kunna starta upp projektet med skapa din nya webbsida.

Vi rekommenderar att du med en Umbraco 7-webb migrerar eller lyfter din befintliga webbplats till Umbraco 10 eller senare. Umbraco 10 har long-term-support (LTS) som följer Microsoft .NET LTS versioner, vilket innebär att hela plattformen kommer ha support en längre tid. Umbraco 10 har end-of-life sommaren 2025. Nästa LTS version är Umbraco 13. Uppdatering mellan Umbraco 10 och 13 kommer vara både smidigare och enklare än 7 till 10.

Om man vill göra uppdateringar oftare kan man välja att uppgradera till Umbraco 11. Denna version släpptes 1 december 2022 och är byggd på .NET 7. Denna version är inte en LTS utan kommer att supportas till december 2023. Därefter får man fortsätta uppdatera. Dessa uppdateringar är betydligt enklare att göra – det har hänt mycket på Umbraco-fronten sedan 2013.

Toxic erbjuder hjälp med CMS-migrering

Vi är Nordens första Umbraco Platinum Partner och därmed bevisade experter på plattformen. Vi rekommenderar att du lyfter eller migrerar din webb. Kontakta oss så hjälper vi er med vilken plan som passar just er.