Hur ska jag tänka kring marknadsplatser?

Skrevs av  Kalle Ekstrand  den  22 april 2021

Våra tankar och tips till dig som funderar över om marknadsplatser är något för dig.

Vad menas med en marknadsplats?

För att en fysisk eller digital butik ska kunna klassas som en marknadsplats behöver du kunna köpa det du behöver på en och samma plats. En marknadsplats har oftast ett brett utbud av både produkter och leverantörer. För oss är en marknadsplats ytterligare ett skyltfönster för att kunna sälja och skapa kännedom om dina produkter. Men det behöver inte vara rätt strategi för dig att finnas där, mer om det nedan.

Exempel på digital marknadsplats

Exempel på fysisk marknadsplats

Hur ska jag tänka när jag väljer?

Börja alltid med att identifiera ditt syfte med marknadsplatsen, varför ska du finnas där med ditt varumärke, dina produkter, vad tillför den dig, din målgrupp, och vad vill du uppnå. Förstå möjligheterna och utmaningarna med de olika marknadsplatserna. Alla marknadsplatser behöver inte vara rätt för ditt varumärke eller produkt, och du kan välja många olika strategier för att testa dig fram.

Hur du väljer att lägga upp strategin för dig kan variera, från att enbart marknadsföra dina produkter men inte sälja, du kan anpassa ditt sortiment andra exempel på strategier kan vara:

Vilken typ av produkt passar för en marknadsplats?

Vi tror att volymprodukter är helt rätt för marknadsplatser, när du vill ha möjlighet att nå många och få ut dina produkter brett. Gärna enklare produkter, som har en enklare logistiklösning från köp till leverans. Däremot om dina produkter är starkt kopplade till varumärke så skulle vi i första läget inte rekommendera dig att finnas på marknadsplatser. 

Potentiella risker:

Möjligheter:

Kontakt

Vi hoppas vi svarar på några av dina funderingar här, har du fler finns vi som bollplank för att hitta rätt för just dina produkter och varumärke. Hör gärna av dig! 

Bloggtips: E-handelstrender

Bloggtips: Välj rätt plattform för din e-handelslösning